PÁPAI TÖRTÉNELMI NAPOK

2009. augusztus 14-15-16.

 

 

 

     Az elmúlt esztendőben a  Pápai Huszáregyesület szervezésében immár 14. alkalommal kerül megrendezésre a Pápai Történelmi Napok. Az egyesület azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a magyar történelem neves évfordulóit, a magyar katona szellemiségét hagyományként őrzi. Jelenleg olyan fegyverzettel, felszereléssel és ruházattal rendelkezünk, hogy hitelesen tudjuk felidézni a honfoglalás korától egészen a II. világháborúig a történelmi eseményeket. A játékok célja, hogy 3 nap alatt felelevenítse az elmúlt korok hadtörténeti eseményeit, a katonák dicső tetteit. A Hősök napján minden évben méltóképpen emlékezünk azokról az elesett katonákról, akik életüket áldozták szent hazánk védelmében.

  

     A fenti eseményeknek szerves részét képezi a város és városkörnyék történelmi hagyományaihoz jól illeszkedő borfesztivál programja is. Pápa, mint a "somlói bor városa" bemutatja az ország legkisebb történelmi borvidékének, a Somlónak népi hagyományait, gasztronómiai szokásait. A történelmi hangulatot árasztó borfaluban megjelennek a népviseletbe öltözött néptánccsoportok és népzenekarok, férfias virtussal harcolhatnak a hordógurító versenyen az idelátogatók és a vincellérek. A vendégek gyönyörködhetnek a népi hímzésekben, néprajzi anyagokban, kóstolhatnak új- és óborokat, meghallgathatják történészek és borászok magas szintű előadásait.

  
     

    A 2009. évben a Pápai Történelmi Napok az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emlékezete, valamint a népi kultúra jegyében zajlott. A város gazdag történetének egyik jeles állomása volt ez az időszak, hiszen a polgárosodó város, valamint az alsóvárosi és felsővárosi paraszti világ olyan kulturális örökséget hagyott itt a Bakony alján, mely figyelemre méltó. Ugyanakkor neves iskolaváros jelentősen kivette részét ezen időszak történelmi eseményeiben, hisz’ nemzetőrséget adott, valamint a városon átvonuló katonaságnak újoncokat. Ezt a világot próbálja föleleveníteni a Pápai Történelmi Napok rendezvénysorozata.

 

    
  

  

  

  
  
  
  
  
  
  
  
  

 

 

 

 

PÁPAI HŐSÖK NAPJA

2009. augusztus 16.

 

  

  

  

  

  

  

  

418653
Mai napon:
130

2024-05-27 17:18
 Informatikai Partnerünk és a
A honlapunk az Exact Office Kft. támogatásával készült
 
Go to top