Elkeseredett küzdelem a földi pokolban a győzelemért
 
   2016. január 10-én Pápa Város Önkormányzata, valamint a Pápai Huszár Egyesület az Esterházy út és a Szent István út sarkánál lévő II. világháborús emlékműhöz szervezte meg vasárnapi tiszteletteljes főhajtását. A megemlékezés Kincses László szavalatával kezdődött, majd Tóth Gergely elénekelt egy katonadalt – utóbbit Kovács Gyöngyi hegedűn, míg Mózes László harmonikán kísérte.
 
 
   Negyedi János, az MH Pápa Bázisrepülőtér alezredese emlékbeszédében kifejtette, a második világháború minden magyar településen, családban követelt áldozatokat. Minden településen találunk hősi emlékművet. Ezek nem csak mementók, hanem egyúttal a kegyelet, az emlékezés és a tisztelgés tényleges helyei, eszközei. 73 éve, 1943. január 12-én reggel dördültek el az ágyúk és kezdődött meg a Vörös Hadsereg rettenetes erejű tüzérségi tűzelőkészítése a Don-kanyarban, amely történelmünk egyik legvéresebb katonai katasztrófájához, a Magyar Királyi 2. Honvéd Hadsereg pusztulásához vezetett – hangsúlyozta az alezredes. A második honvéd hadsereget német követelésre, kormányközi egyezmény alapján küldték ki a keleti frontra. Katonáink elismerése méltó bátorsággal harcoltak a siker legkisebb reménye nélkül. Megkísérelték a lehetetlent, feltartóztatni a szovjet gőzhengert. Az ide kivonuló, 207 ezer emberből álló hadsereg fegyverzete és felszerelése hiányos, korszerűtlen volt. A magyar csapatok közel 150 ezer katonát veszítettek el, közülük mintegy 60 ezren fogságba estek. – A Magyar Királyi 2. Honvéd Hadsereg tragédiájának legfőbb oka, hogy politikai megfontolásokból olyan háborúba vetették be, amelyre nem készült fel. Nem egy világhatalommal történő konfrontációban való részvétel volt Magyarország eredeti célja, hanem a trianoni békediktátum kiigazítása, ha kell, a fegyverek erejével – jegyezte meg Negyedi János. Hozzátette: a sokszoros túlerőben lévő Vörös Hadsereg támadási sávjában élőerőben három és félszeres, tüzérségben pedig tízszeres szovjet fölény volt. A vereséget nem katonáink megingása, hanem a vezetés tehetetlensége, a magyar tüzérség gyengesége, továbbá a harckocsik, a páncélelhárítás teljes hiánya, illetve a rettenetes hideg okozta. A városi megemlékezés koszorúzással és mécsesgyújtással zárult.
 
 
 
Ünnepi megemlékezések Győrben és Pápán
 
   2016. március 15-én, kedden katonai tiszteletadással és ünnepi műsorral tisztelgett Győr és Pápa Város Önkormányzata az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hősei, eseményei, vívmányai előtt a ma délelőtti városi megemlékezésen.
 
 
   A Március 15. téren a hideg, havasesős időjárás ellenére is sokan összegyűltek, hogy emlékezzenek a magyar történelem legjelesebb eseményeinek egyikére. Az ünnepség az MH Pápa Bázisrepülőtér katonai díszalegysége és egyesületünk huszárjainak bevonulásával kezdődött, a Himnusz hangjai után pedig Milus Fruzsina, a Pápai Református Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola néptánc szakos tanulója énekelt. dr. Nagy-L. István, az ünnepség szónoka, a Gróf Esterházy Károly Múzeum igazgatója szerint, március 15-én a magyar történelem egyik leggyönyörűbb, legmagasztosabb pillanatára emlékezünk és történészként nagy megtiszteltetés számára e szimbólumról megemlékezni. Kiemelte, a forradalom és szabadságharc bő másfél éve egy korszak vége, de egy új korszak kezdete is egyben. Arról is szólt, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc a polgári korszak kezdete volt, melyben soha nem látott gyarapodás, fejlődés, zökkenőktől, kisebb nagyobb megtorpanásoktól és visszalépésektől sem mentes, de összességében folyamatos fellendülés vette kezdetét és ért véget alig fél évszázad múltán az első világháborúval. A történész beszéde után Benned él a magyarság címmel láthattak ünnepi műsort az emlékezők, az összeállításban a Magyarock Dalszínház művészei, Kincses László, a JMSZK Vadvirág néptáncegyüttese és utánpótlás csoportja valamint Németh Dénes és zenekara szerepelt. A megemlékezésen vehette át Pápa város díszpolgára kitüntetést dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, területi közigazgatásért felelős államtitkár. Az ünnepség a szózat hangjaival, a katonai díszalegység és a huszárok díszmenetével ért véget, a családokat pedig 13 óráig ünnepi játszóházba várták a Kékfestő Múzeumba és a Pápai Református Gyűjteményekbe.
 
 
 
Nemzeti Összetartozás Napja
 
   Az ország számos pontján tartottak június 4-án megemlékezéseket a nemzeti összetartozás napja alkalmából. Pápán a Millenniumi Emlékparkba várták az emlékezőket. A Himnusz hangjai után dr. Áldozó Tamás, városunk polgármestere mondott beszédet.
 
 
   Felidézte, hogy az 1920. június 4-én aláírt trianoni békeszerződés értelmében a magyar királyság Horvátországgal együtt számolt területeinek 71 százalékát, lakosságának pedig több, mint a felét veszítette el, részletesen ismertetve az országot sújtó veszteségeket. A Trianon óta eltelt 96 évben a mindenkori magyar politika megkerülhetetlen kérdése lett a békekötés következményeihez való viszonyulás, tette hozzá dr. Áldozó Tamás, ez hol a revízió, hol az elhallgatás, hol a nemzet újraegyesítésének szándékában jelent meg. A történelem a békefeltételeket diktáló franciákkal sem bánt kesztyűs kézzel: ők ezekben az évtizedekben szenvedik el saját Trianonjukat, azt, hogy párizsi kerületek vesznek el, azt, hogy városaik vesznek el és lesznek más vallásúak, más nyelvűek, más kultúrájúak, azt, hogy országhatáraikon belül zsugorodik a francia élettér. A rendezvényen közreműködött a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesületének Énekkara három dallal és az Irodalmi Színpad két tagja, Antal Ferencné és Gyimóti László egy-egy verssel. A rendezvény ideje alatt az elcsatolt területek emlékoszlopainál a Pápai Huszáregyesület tagjai álltak díszőrséget. A műsort követően a jelenlévők közösen keresték fel az Országzászló emlékművet, ahol a koszorúk elhelyezése után a Szózat hangjaival ért véget az emlékünnepség.
 
 
 
Lovas bemutató a Hagyományok Hegyén
 
   2016. június 26-án, vasárnap új helyszínen, hagyományos programmal zárta az évadot a Pápai Polgári Kör. Helyszínnek a Hagyományok Hegyét választották, a hagyományos program pedig a pikniket jelentette, melyet néhány újdonsággal színesítettek.
 
 
   A tagság egy része csapatokat alkotva már reggeltől a program sikeréért dolgozott, hiszen idén saját készítésű ételekkel várták a polgári körösöket. A bográcsokban sertés- és marhapörkölt valamint gulyás készült, egy csapat pedig erdélyi csorbalevest főzött. Már a közös ételkészítés meghozta a jó hangulatot, a tagság vidám beszélgetéseinek hangjai keveredtek az ínycsiklandó illatokkal az egyre melegedő levegőben. Kora délután rövid irodalmi műsorral kedveskedett a megjelenteknek Kincses László és Pusztainé Becskereki Virág, akik Fekete István egyik novelláját olvasták fel, majd Dancs Fruzsina énekelt népdalokat és a Pápai Huszár Egyesület is készült egy rövid lovas bemutatóval a polgári kör tagjainak.
 
 
 
Huszáraink Aix-en-Provance-ban
 
   2016. szeptember 28-29-én Vígh Attila zászlós úr és Tóth Gergely tizedes úr kiküldetésben vett részt a pécsi huszárokkal karöltve Franciaországban. Lovasaink megkeresés alapján vehettek részt ezen programon, amely Marseilles-től 30 km-re, Aix-en-Provance-ban valósult meg a Magyar Év programsorozat keretében.
 
 
    A 8 fős kontingens 48-as huszár és nemzetőr ruhában jelent meg, andalúz (spanyol) és luzitano (portugal) kölcsön lovakon. A Pécsről induló csapat közel 16 órát utazott, hogy elérje Aix-en-Provance városát. Három fontosabb programon vettek részt a huszárok és lovas nemzetőreink: a péntek délutáni program 17 órakor kezdődött Tóth Ferenc: Magyar huszárok francia földön - című könyvének bemutatójával (Paul Cézanne kedvenc kávézójában). 19 órakor indult a felvonulás Aix-en-Provance közel 1 km hosszú Fő utcáján, ahol szakaszos előrehaladás után 48-as dalok hangzottak el a tisztelt publikum számára. Az út vége I. René király szobránál volt, ahol egymás mellett felsorakozva 3-4 katonanóta is felcsendült. A szombati nap városnézéssel telt, amely keretében bajtársaink felkeresték a történelmi emlékhelyeket, templomokat és múzeumokat. Különösen nagy érdeklődés volt a magyar származású festő, Victor Vasarely (sz.Vásárhelyi Győző) kiállítása iránt, végezetül még aznap este részt vehettek egy francia nyelvű konferencián, amelyre az Aix-i katonai akadémián került sor.
418660
Mai napon:
137

2024-05-27 17:58
 Informatikai Partnerünk és a
A honlapunk az Exact Office Kft. támogatásával készült
 
Go to top