Pápai Történelmi Játékok
(szakmai beszámoló a 4412-01-0033/18. pályázati azonosító számú szerződéshez)


Előkészületek

Az elmúlt évek tapasztalataiból merítve a Pápai Történelmi Játékok rendezvénysorozat szervezése már az év elején elkezdődött. Mindkét eseményre a részt vevő csapatok meghívása szóban már januárban megtörtént, hiszen az éves programok, fellépések, bemutatók már az év elején letisztázódnak, és az időpontok nagy része lefoglalásra kerül. Ezzel párhuzamosan bonyolítottuk le az előkészületek marketing részét. A figyelemfelkeltő plakátok 2 hónappal a rendezvény előtt megjelentek, velük együtt a Pápai Televízió is adására tűzött egy – a korábbi programokból összeállított – kedvcsináló anyagot. Idejében elindult a helyszínül szolgáló területek rendszeres karbantartása, hogy a rendezvények idejére egy kulturált környezet fogadja a programra kilátogatókat. Ide értendő a terület növényzetének rendbetétele, karbantartása, a megfelelő számú mellékhelyiség elkészítése, esetleges felújítása éppúgy, mint a rendezvényen használandó eszközök javítása.

A rendezvény előtt közvetlenül kialakítottuk a végleges plakát arculatot, figyelembe véve a témához illő kinézetet éppúgy, mint a figyelem felhívó jelleget. Ezeket a plakátokat a város több frekventált helyén helyeztük el. Az interneten, Pápa Város honlapján, a papa-ma honlapon, a Hagyományok Hegye Egyesület honlapján, a Pápai Huszár Egyesület honlapján, valamint a Facebook oldalain is lehetett látni a plakátokat, felhívásokat, amelyeket ellátunk a kötelező tartalmi elemekkel is. Megtörténtek a kötelezően előírt egyeztetések a hivatalos szervekkel a rendezvény lebonyolítását illetően, a szükséges bejelentő anyagokat leadtuk. Végső egyeztetésre kerültek a létszámmal, a résztvevők ellátásával kapcsolatos adatok is.

A rendezvények lebonyolítása:

I.    rendezvény - Pápai Történelmi Játékok (2018. július 14.)

                                  A hegy napja

A részt vevő hét csapat, valamint a kézművesek, és a kisegítő önkéntesek a program napjának délelőttjén, 11 órára rendben megérkeztek. A beérkező csapatok, résztvevők eligazítása után, amely 11-12 óráig tartott, közös egyeztetésen mindenki felvethette még észrevételeit, javaslatait, erre – főleg biztonságtechnikai szempontból - azért volt feltétlenül szükség, mert a csapatok saját programjain kívül közös programban is részt vettek. A résztvevők felé a biztonságos lebonyolításon kívül az volt a legfontosabb szempont, hogy a megjelenített kornak megfelelő öltözékben, megfelelő viselkedéssel mutassa be a végvárak korát. Az ebédet követően 15 órakor kezdetét vette a rendezvény. A köszöntőt dr. Kovács Zoltán, a országgyűlési képviselő, Pápa Város korábbi polgármestere mondta. Az ezt követő fél órában a csapatok felvonultak a lovas pályán és bemutatkoztak a látogatóknak. 15.30 órától lovas ügyességi versennyel kezdődtek meg a történelmi bemutatók. A foglalkoztató játékokban részt vettek: a Múltunk és Jövőnk Egyesület, a Vértes Egyesület, a Honvéd Szondi György Sport Egyesület, valamint a Hagyományok Hegye Egyesület.

  

Ezen belül a Vértes Egyesület részletes ismertetőt tartott a látogatóknak. A bajvívók küzdelmét és török íjászok műsorát középkori török hastánc színesítette. 16.30 órától a Kassai Lovasíjász Iskola bemutatója következett, utána a nézők szablyavívó bemutatót láthattak, amelyet lőfegyver és tüzérségi bemutató követett. 18.30 órától a Sub Rosa zenekar előadását hallhatták az érdeklődők, amelyet a nagyszabású csatajelenet követett. 20.00 órától a Sindő népzenekar szolgáltatta a zenét a táncházhoz. Az egész napos rendezvényt folyamatos kísérő programok és foglalkozásokkal próbáltuk tartalmasabbá tenni. Ezek között volt íjászat gyerekeknek és felnőtteknek, előadás a bakonyi betyárokról, jurta kiállítás az avarokról és korabeli fegyverekről, lovagi játékok, középkori tábori élet, lovagoltatás, kézműves vásár és foglalkozás, a kilátó, a természet ösvénye és a természet háza megtekintése.


II.     rendezvény – Pápai Történelmi Játékok (2018. augusztus 11.)

            Csupán a magyar kezében cseng a kard

A két napos rendezvényen szereplő csapatok egy része pénteken megérkezett a számukra kialakított táborhelyre. A lovak ellátása és egy rövid próba után parancsnoki eligazítás vette kezdetét. Másnap korán reggel megkezdtük a 170 éves évforduló helyszínéül szolgáló terület berendezését. Délelőtt további csapatok érkeztek. 8 órától a táborban részt vevők közreműködésével lovas és gyalogos foglalkozások vették kezdetüket. Közben a többi csapat is megérkezett, amelyekkel kiegészülve elpróbáltuk a hadijátékot részletekbe menően. 13 órától megindult a kitelepülés a helyszínre, amelyet a gyalogosok gépjárművekkel, a lovasok lóháton közelítettek meg. A Pápai Történelmi Játékoknak saját történelme van már, hiszen a egyesület tagjai immár 23. alkalommal öltötték fel egyenruhájukat, hogy felelevenítsék eleink dicső tetteit. Pápa Város Önkormányzata és a JMSZK segítségével, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával elevenedett meg a történelem a meghívott csapatoknak és önkénteseinknek köszönhetően. A rendezvényhez egy, a Magyar Királyi 7. Honvéd Huszárezred történetét felelevenítő kiállítás és kézműves játszóház is kapcsolódott. A rendezvény részeként minden esztendőben megemlékezünk a hősökről is. 15.30-kor Lubienski János huszár altábornagy Korvin utcai emléktáblájánál koszorúztunk először, majd a lovas huszárok menete átvonult az Esterházy úti világháborús emlékművekhez. Pusztai Boglárka versmondását követően Bolla Kálmán hagyományőrző huszár őrnagy, a Pápai Huszár Egyesület elnöke mondott beszédet. A megemlékezés koszorúzással és a Szózat hangjaival zárult. Ezzel egy időben a helyszínen honvéd tüzérek, gyalogosok és nemzetőrök bemutatóit láthatták. Köszöntőt Soós Gyula őrnagy, a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Veszprém Megyei Toborzó és Érdekvédelmi Központjának parancsnoka mondott.

   

A bemutató ügyességi lovasversennyel kezdődött. A huszár legfontosabb fegyvere és egyben társa a lova volt. Huszárlónak a gyors, erős és bátor ló volt alkalmas, de emellett rengeteg gyakorlás és alapos kiképzés kellett ahhoz, hogy ló és lovasa nehéz terepen, a harci tűzben is végre tudja hajtani feladatait. A bemutatóban nyolc lovas vett részt és olyan feladatokat kellett végrehajtaniuk, melyekkel akár a harctéren is találkozhattak eleink, volt például kopja- és kardhasználat, de ugratás is. Ezt követően a győri lovas nemzetőrök karusszelét láthatták a nézők. A karusszelt a lovak báljának is nevezik, hisz ló és lovasa a zenére egymás mozdulatsorát követi, szigorúan kötött koreográfia alapján. Ezt követte a búcsúzik a huszár zenés produkció és az ügyességi verseny, majd lovas harcászati bemutató. 16.10-or Sindő népzenekar katonanótákat játszott, s színpadra léptek a Tánc-Lánc AMI és a Pápai Vadvirág Művészeti Egyesület óvodás és felnőtt táncosai toborzó keretében. Lehetőség volt korabeli dalok tanulására is. Aztán következett 18.15-kor a várva várt hadijáték, mellyel az 1848-49-es Forradalomnak és Szabadságharcnak állítottunk emléket a 170 éves évforduló kapcsán. 1849. június 27-én Kmety György, a magyar dunántúli erők tábornoka a Pápa melletti Ihász pusztánál állította fel csapatait az ütközethez. Ezt próbáltuk rekonstruálni a hagyományőrzők segítségével. A nehéz ütközetben a két ellenséges sereg alig tudott kibontakozni egymás halálos öleléséből, nehéz, keserves győzelem után a Kmety-hadtest véresen, sebesülten, de a győzelem mámorában vonult be Pápára - ezt a dicsőséges bevonulást most is nagy tapssal köszöntötte a közönség. A rendezvényen közreműködtek: a Nagykátai Honvédtüzér Hagyományőrző Alapítvány, a Vértes Egyesületet, a Zalai 47. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület, a Veresegyházi Katonai Hagyományőrző Egyesületet, a Tűzmester és Tűzijáték Kft., a Balaton-felvidéki Radetzky Huszáregyesület, a Győri Lovas Nemzetőr Díszszakasz Egyesületet, a Pápai Barokk Hagyományőrző Egyesült, a Delta Íjászegyesület, a Pápai Lovas Club, a Hagyományok Hegye Egyesület, a Bőhm Lovasudvar, valamint a Pápai Huszár Egyesület. Az előadást folyamatos kísérő programokkal színesítettük. Bemutattuk elődeink tábori életét, I. világháborús kiállítás rendeztünk a helyszín közelében. Látható volt még filmvetítés, fegyver másolatok bemutatása és gyermek játszóház. Vacsora után zenekarunk szórakoztatta a hagyományőrzőket, amelyen városunk vezetői is részt vettek, elismerések, emléklapok kerültek átadásra.

II. rendezvény – Pápai Történelmi Játékok (2018. augusztus 12.)

A rendezvény vasárnap 9 órakor folytatódott az Alsóvárosi temetőben található 1848-as veteránok sírjainak és a katonatemető koszorúzásával. A helyszínen Varga Sándor hő. huszár főhadnagy mondott emlékező szavakat, majd díszmenettel tisztelegtünk a szabadságharc egykori katonáinak. A rendezvénysorozatunk ezzel a momentummal záródott.


Utómunkálatok, tapasztalatok, a rendezvény rövid és hosszú távú hatásai.

A rendezvények után a helyszíni riportok többször megjelentek a helyi televízió adásaiban, illetve a megyei újság hasábjain is. A résztvevő csapatok elismerően nyilatkoztak a program lebonyolításáról, a családias hangulatról, az érdeklődő közönségről. A rendezvény jellege elsősorban a gyerekeket vonzotta, de a velük együtt kilátogató szülők, és azok ismerősei, rokonai révén a felnőttek között is lehetőség nyílt a hagyományőrzés szép oldalainak bemutatására. A színes programoknak köszönhetően minden látogató megtalálta a maga számára vonzó elfoglaltságot, sokan piknik jelleggel vettek részt a rendezvényen, s ez is tükrözte a nap családi jellegét. A részt vevő csapatok bemutatói színes képet adtak a korszak katonai világából, mely gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt érdekes, látványos, tanulságos és sokoldalú élményt nyújtott. A nap során mintegy élő történelem óraként láthatóvá és tapinthatóvá váltak a régmúlt idők, sokakat megérintve és – talán – hosszú távon is elkötelezve az interaktív világon kívüli értékeknek. A rendezvény sikerét az is bizonyította, hogy évek óta ugyanolyan nagy létszámban látogatnak ki az érdeklődők, és a város programjainak sorában hagyományként jelenik már meg.

     
430266
Mai napon:
116

2024-07-12 14:35
 Informatikai Partnerünk és a
A honlapunk az Exact Office Kft. támogatásával készült
 
Go to top