PÁPAI TÖRTÉNELMI NAPOK

2010. augusztus 13-14-15.

 

     A 2010. évben a város és az ország történelmében kiemelkedő nagy események nem zajlottak, ezért a „Népek vándorútján” című rendezvényt szerveztük meg. Történelmi kor megidézése kr. u. a III. századtól a X. századig a Kárpát-medence népvándorlás korából. Megjelentek a hunok, az avarok, és magyarok. Az egymást követő programok bemutatták a korabeli népek életmódját, szokásait, letűnt kultúrájukat, lakhelyüket, ételeiket, zenéiket, hitüket és szokásaikat. A történelmi bemutatókon a nézők megismerkedhettek a nomád harcos ruházatával, fegyverzetével, harci technikájával lóháton és gyalogosan egyaránt. Ugyanakkor az ellenség hasonló, és különböző felszerelésével, fegyverzetével betekintést nyerhetünk a Bizánci birodalom népeinek életébe is.

 

 

    
  
     Jurták sora mutatta be az életmódhoz kapcsolódó lakóhelyet, ahol a közönség betekintést nyerhetett a jurtaépítés és használat titkaiba, a mindennapi életmódhoz kapcsolódó tevékenységekbe (főzés, lópatkolás, növények gyűjtése, és kisállatok elhelyezése). A mesteremberek a Borfaluban korabeli viseletben különböző mesterségbeli bemutatókat tartottak (ólomöntő, fazekas, szövő, bőrműves és fafaragó). A harcosok fegyverzeti bemutatója, fegyveres kiképzése (kard-, és szablyavívás, kelevéz-, és lándzsahasználat) rendkívül érdekfeszítő volt. A jeleneteket táltos szertartások és sámán énekek kísérték.

 

  
   
  
  
   
  
  
   
  
  
   
  
  
   
  
  
   
  
  
   
  
  
   
  
  
   
  
  
   
  
  
   
   
  
   
  
  
   
  
  
   
  
  
   
  
  
   
  
  
   
  

 

PÁPAI HŐSÖK NAPJA

2010. augusztus 15.

     A hagyományokhoz hűen a Pápai Történelmi Napok rendezvénysorozat keretein belül emlékeztünk meg az I. és II. világháború hős katonáiról. Huszárjaink parádés menete a Lovasiskolától  a világháborús emlékművekig tartott. Közben fejet hajtottunk Lubienszky János altábornagy, a pápai 7. honvéd huszárezred parancsnoka, Korvin utcai emléktáblája előtt, majd Pápa Város Fúvoszenekarának kíséretében az Esterházy úton található emlékművekhez vonultunk.

    
  
  
   
  
  
   
  
  
   
  
   

404725
Mai napon:
114

2024-03-28 23:24
 Informatikai Partnerünk és a
A honlapunk az Exact Office Kft. támogatásával készült
 
Go to top